Deze richting wordt vanaf september 2023 georganiseerd door campus Sint-Jan Berchmans Mol.
De lessen en inschrijvingen gaan door in campus Sint-Lutgardis Mol.

Je wil graag met mensen omgaan op een gastvrije en stijlvolle wijze.
Je bent flexibel.
Je wil zorgen dat gasten in het restaurant op een correcte manier worden bediend.
Je wil graag een maaltijd voorbereiden en klaarmaken met een culinaire creatieve meerwaarde.
Je bent een teamspeler: als medewerker maar later evengoed als leidinggevende.
Je wil graag doorzetten om een doel te bereiken.
Je draagt zorg voor een veilige, milieubewuste en voedselveilige omgeving.
Je bent nauwkeurig en hebt aandacht voor administratie en registratie.

Eerste graad

Je kan vanaf het tweede jaar kiezen voor de basisoptie Voeding en Horeca. In deze basisoptie verken je de eigenschappen van vaak gebruikte hulpmiddelen en grondstoffen in de voeding en de horeca. Verder leer je ook hoe je specifieke basistechnieken in de keuken of het restaurant toepast. Je verwerft daarnaast inzicht in evenwichtige, eerlijke en duurzame voeding. We leren je ook hoe je sociaal en communicatief vaardig wordt in verschillende voedings- en horecasituaties. Je belangstelling voor een specifieke beroepsopleiding in de voedings- en horecasector zal tijdens de opleiding nog duidelijker worden.

 

Tweede graad

Restaurant en keuken is een praktische richting in de arbeidsmarktfinaliteit. Je verkent activiteiten in keuken en restaurant op vlak van uitbatingsvormen, grondstoffen en materieel. Je verwerft basiskennis en basisvaardigheden binnen keuken en restaurant. Je hebt daarbij aandacht voor voedingswaarde en gezondheid, economisch en duurzaam handelen. Je oefent in gasten gastvrij bedienen en communiceren in het Nederlands, Engels en Frans.

Lessentabel 3de jaar Lessentabel 4de jaar

 

Derde graad

De afgestudeerde van de derde graad kan onder supervisie van een leidinggevende complexe taken uitvoeren in de voorbereiding, bereiding, versnijding, bediening van dranken en gerechten en in de omgang met klanten. In de keuken gaat de aandacht vooral naar verfijnde gastronomie. De leerling verwerft bovendien de regels van hygiëne, gezondheid, veiligheid en milieu en van prijsbewust handelen. In de bediening staat stijlvol onthaal in de focus: gasten begeleiden en zorgen voor een charmante, attentvolle en discrete bediening in keurig Nederlands en in twee vreemde talen (Frans en Engels). Door de vele praktijkuren en stages leer je snel en efficiënt werken, stress beheersen en problemen oplossen wanneer ze zich voordoen. Heel wat projecten en navormingen zijn ondersteunend om de nodige competenties te behalen.

Lessentabel 5de jaar Lessentabel 6de jaar

 

Specialisatiejaar
In het 7de specialisatiejaar kan je jezelf vervolmaken met Gemeenschapsrestauratie of Specialiteitenrestaurant.

Lessentabel Gemeenschapsrestauratie Lessentabel Specialiteitenrestaurant

Opleidingsverantwoordelijke

 

 

 

 

Stijn Van Dun
Tel: 014 202020
stijn.vandun@sintlutgardis.be

Wat zijn je toekomstmogelijkheden?

Direct werk

Deze opleiding biedt sterke garanties om meteen aan de slag te gaan in het brede gamma van mogelijkheden binnen de horecasector.

Verder studeren

• 7de specialisatiejaar binnen het studiegebied vb. Specialiteitenrestaurant, Gemeenschapsrestauratie, …
• 7de voorbereidende jaar (algemeen)

Na het behalen van diploma secundair onderwijs

• Se-n-Se binnen het studiegebied vb. Butler-Intendant, Hotelbeheer, Assistent voedingsindustrie, …
• HBO5 vb. Hotel- en cateringmanagement
• PBA Hotelmanagement, Agro- en Biotechnologie: Voedingsmiddelentechnologie, Secundair onderwijs: Voeding-verzorging, Voedings- en dieetkunde

Waar heb je les?

werken met professionele apparatuur

doorgeefruimte in de restaurantkeuken

mooi ingericht restaurant

4 perfect uitgeruste keukens

Wat onze leerlingen vertellen

We laten enkele leerlingen uit onze hotelschool aan het woord. Ontdek wat hun ervaringen zijn van deze opleiding.

“Ik vind het positief dat we onze menu’s voor de praktijkdagen zelf mogen samenstellen zodat we de smaakcombinaties en seizoensproducten leren kennen.” – Cayley Czapka

“Tijdens onze stages kunnen we ervaring opdoen in restaurants van topniveau.” – Laura Blommé

Wat oud-leerlingen vertellen

In deze video laten we oud-leerlingen uit onze hotelschool aan het woord. Ontdek wat hun ervaringen waren in onze school.

“Wil je in een keuken of een zaal werken? Kom dan naar Sint-Lutgardis want deze hotelschool is een topper!” – Bo Stevens

“Ik zou de hotelschool zeker aanbevelen. Het is voor mij een goede basis geweest om een eigen zaak te starten.” – Dirk Luyckx