Ben je creatief en modebewust?
Zijn mooie looks voor je belangrijk en ben je gepassioneerd door de nieuwe modetrends ?
Vind je het fijn om andere mensen blij te maken met de look die hen het beste past?
Dan schuilt er misschien wel een geboren kapper in jou!

Hoe ziet onze kappersopleiding eruit?

Eerste graad
Je kan vanaf het tweede jaar kiezen voor de basisoptie Maatschappij & Welzijn: Haarzorg. In deze basisoptie ontdek je verschillende aspecten van onze maatschappij. Zo onderzoek je het sociale gedrag van mensen en menselijke relaties, krijg je inzicht in een gezonde en persoonlijke leefstijl en oefen je je sociale en communicatieve vaardigheden. Dit alles komt aan bod in praktische projecten rond het eigen lichaam, voeding, kledij en interieur en de zorg voor anderen. We focussen in deze doe-opdrachten voornamelijk op haarzorg en de zorg van het lichaam.

Tweede graad
Haar- en schoonheidsverzorging is een praktische richting uit de arbeidsmarktfinaliteit. Je verwerft in deze richting de basis van een aantal technische competenties uit zowel haar- als schoonheidsverzorging. Zo leer je in haarverzorging vaardigheden aan zoals knippen, kleuren, vlechttechnieken, opsteekkapsels en barbiertechnieken. In lessen schoonheidsverzorging leer je onder andere een handverzorging, een gelaatsverzorging en een massage uitvoeren alsook make-up aanbrengen. Je leert hierbij anatomische en fysiologische inzichten aan om technische vaardigheden kwaliteitsvol uit te voeren. Ook sociale en communicatieve vaardigheden komen hierbij aan bod. In deze opleiding word je verder ondergedompeld in de nieuwste technieken, trends en mode-evoluties uit de haar- en schoonheidsverzorging.

Derde graad
Hier moeten de leerlingen een keuze maken tussen Haarverzorging en Schoonheidverzorging

  • Haarverzorging

De leerlingen krijgen een pakket basisvorming voor de arbeidsmarktfinaliteit met inhouden uit de zestien sleutelcompetenties.

In deze studierichting worden de competenties van de beroepskwalificatie kapper gerealiseerd. De kapper voert haarbehandelingen uit vanuit esthetisch en hygiënisch oogpunt met respect voor de geldende regels binnen het kapsalon. Hij ontvangt de klant en adviseert hem over de behandeling. Hij doet een voorstel van snit, stijl, lengte, vorm en/of kleur, hij toont voorbeelden en spreekt een prijs af. Hij voert basis- en gecombineerde snitten uit, hij vormt het haar tijdelijk en blijvend om, hij (ont)kleurt het haar, hij voert een gelegenheidskapsel uit en brengt pruiken of haarstukken aan. Hij neemt afscheid van de klant en ruimt de werkpost op. Hij houdt zich aan de richtlijnen op het vlak van veiligheid, gezondheid en hygiëne. Het werk wordt meestal uitgevoerd in een kapsalon en is onderhevig aan variërende klantenstromen. De kapper heeft aandacht voor de wensen en de noden van verschillende soorten klanten.

  • Schoonheidsverzorging

De leerlingen krijgen een pakket basisvorming voor de arbeidsmarktfinaliteit met inhouden uit de zestien sleutelcompetenties.

In deze studierichting worden de competenties van de beroepskwalificatie schoonheidsspecialist gerealiseerd. De schoonheidsspecialist voert schoonheids- en lichaamsverzorgingen uit op het gelaat, de handen, de gezonde voeten en andere lichaamsdelen. Hij ontvangt en informeert de klant, stelt producten en verzorgingen voor en verkoopt ze ook. Hij houdt daarbij rekening met de persoonlijke stijl, maar ook met modetrends en evoluties in het vakgebied. Hij maakt de apparatuur schoon en volgt de voorraad van de producten op. De schoonheidsspecialist beschikt over kennis van de huid, het haar, de nagels, aspecten van anatomie en fysiologie van het lichaam en allerlei producten voor schoonheidsverzorging en relaxatie. Hij past de technieken voor schoonheidsverzorging en relaxatie toe in het kader van een behandelplan dat op maat van de klant wordt uitgewerkt. Aandacht voor de gezondheidstoestand, de noden en de wensen van de klant zijn daarbij cruciaal. Het werk wordt meestal uitgeoefend in een schoonheidsinstituut of wellnesscentrum met vaak variërende werktijden.

Specialisatiejaar
In het 7de specialisatiejaar kan je jezelf vervolmaken tot Haarstilist.

Opleidingsverantwoordelijke

Ils Lenaerts
Tel: 014 202020
ils.lenaerts@sintlutgardis.be

Wat zijn je toekomstmogelijkheden?

Haarverzorging is een studierichting met een arbeidsmarktfinaliteit. Dat houdt in dat de leerling voorbereid wordt op succesvolle doorstroom naar een job op de arbeidsmarkt, Se-n-Se-opleidingen (secundair na secundair) en graduaatsopleidingen binnen hetzelfde interessegebied.

Het hangt van meerdere factoren af of doorstroom naar een specifieke vervolgopleiding succesvol is: concrete inhoudelijke invulling van de opleiding, motivatie, inzet, slaagcijfers …

Voor de richting Haarverzorging is de meest logische Se-n-Se-opleiding:

  • Kapper-Stylist

Schoonheidsverzorging is een studierichting met een arbeidsmarktfinaliteit. Dat houdt in dat de leerling voorbereid wordt op succesvolle doorstroom naar een job op de arbeidsmarkt, Se-n-Se-opleidingen (secundair na secundair) en graduaatsopleidingen binnen hetzelfde interessegebied.

Het hangt van meerdere factoren af of doorstroom naar een specifieke vervolgopleiding succesvol is: concrete inhoudelijke invulling van de opleiding, motivatie, inzet, slaagcijfers …

Voor de richting Schoonheidsverzorging zijn de meest logische Se-n-Se-opleidingen:

  • Grimeur
  • Schoonheidsspecialist-Adviseur

Waar heb je les?

Tal van grote kapsalons

Perfect uitgeruste wasbakken

Mooi ingerichte kapsalons

Een individuele werkpost voor elke leerling

Scroll naar boven