Zorg en welzijn

Korte beschrijving van de studierichting

Zorg en welzijn is een praktische studierichting in de arbeidsmarktfinaliteit. Aandacht voor de mens in de thuiscontext staat centraal. Er ligt veel nadruk op verhoudingen tussen mensen waardoor er flink geoefend wordt op sociale en communicatieve vaardigheden. Het accent ligt voornamelijk op de gezonde mens in een diverse samenleving en hoe hij daarin zorg draagt voor zichzelf. Je verwerft een basisinzicht in gezondheid, ontwikkeling, pedagogische handelen, anatomie en fysiologie. Je maakt kennis met zorgverlening, maar ook maaltijdzorg, linnen- en interieurzorg binnen gezinssituaties komen uitvoerig aan bod. Je leert ook kennis maken met kinderen en ouderen, en hoe hen te ondersteunen bij activiteiten.

Iets voor mij?

Als je praktisch bent ingesteld, je interesse hebt in de zorg en ondersteuning van mensen, dan is deze richting zeker iets voor jou! Daarnaast heb je belangstelling voor het uitvoeren van praktische taken zoals voeding bereiden, boodschappen doen, schoonmaken en actviteiten begeleiden. Je vindt het boeiend om je te verdiepen in de ontwikkeling van de mens en de samenleving in al haar diversiteit te kennen. Je maakt kennis met verschillende doelgroepen zoals kinderen en ouderen. Je bent geboeid door gezondheidszorg en begeleiding van mensen. Je bent sociaal, communicatief en zorgzaam ingesteld.

Wat zijn mijn toekomstmogelijkheden?  

Na de 2de graad kan je in de 3de graad verder studeren in de richting verzorging, wat een logische vervolgopleiding is.

Na je opleiding kan je gaan werken als huishoudhulp zorg, logistiek assistent in de zorg of woonassistent. Verder studeren kan je ook door een graduaatsopleiding te volgen of een beroepsgerichte se-n-se opleiding (bijv. kinderbegeleider of zorgkundige).