Deze richting wordt vanaf september 2023 georganiseerd door campus Rozenberg Mol. De lessen en inschrijvingen gaan door in campus Sint-Lutgardis Mol.

Heb je belangstelling voor de leefwereld van kinderen en ouderen? Kom je graag in contact met mensen en wil je ze verzorgen? Ben je praktisch ingesteld en wil je al doende leren op de werkplek? Dan biedt onze verzorgingsschool de geknipte opleiding voor jou!

Hoe ziet onze opleiding tot verzorgende eruit?

Eerste graad Je kan vanaf het tweede jaar kiezen voor de basisoptie Maatschappij & Welzijn: Verzorging. In deze basisoptie ontdek je verschillende aspecten van onze maatschappij. Zo onderzoek je het sociale gedrag van mensen en menselijke relaties, krijg je inzicht in een gezonde en persoonlijke leefstijl en oefen je je socialen en communicatieve vaardigheden. We focussen in deze doe-opdrachten voornamelijk op de zorg voor voeding, kledij, interieur en het eigen lichaam. Tweede graad Aandacht voor de mens in de thuiscontext staat centraal. Er ligt veel nadruk op verhoudingen tussen mensen waardoor er flink geoefend wordt op sociale en communicatieve vaardigheden. Het accent ligt voornamelijk op de gezonde mens in een diverse samenleving en hoe hij daarin zorg draagt voor zichzelf. Je verwerft een basisinzicht in gezondheid, ontwikkeling, pedagogische handelen, anatomie en fysiologie. Je maakt kennis met zorgverlening, maar ook maaltijdzorg, linnen- en interieurzorg binnen gezinssituaties komen uitvoerig aan bod. Je leert ook kennis maken met kinderen en ouderen, en hoe hen te ondersteunen bij activiteiten. Lessentabel 3de jaar Lessentabel 4de jaar Derde graad In de derde graad komt dit allemaal ook aan bod en werk je met mensen in uiteenlopende zorgsituaties. Je vindt het belangrijk dat de zorgvrager een goede lichamelijke verzorging krijgt, maar daarnaast wil je ook instaan voor zijn welzijn op sociaal en psychisch vlak. Lessentabel 5de jaar Lessentabel 6de jaar Specialisatiejaar In het 7de specialisatiejaar kan je jezelf vervolmaken tot zorgkundige in de thuis- en bejaardenzorg of tot kinderbegeleider van 0-12 jaar. Lessentabel Kinderzorg Lessentabel Thuis- en Bejaardenzorg/ Zorgkundige

In de derde graad komt dit allemaal ook aan bod en werk je met mensen in uiteenlopende zorgsituaties. Je vindt het belangrijk dat de zorgvrager een goede lichamelijke verzorging krijgt, maar daarnaast wil je ook instaan voor zijn welzijn op sociaal en psychisch vlak.

 

In de derde graad komt dit allemaal ook aan bod en werk je met mensen in uiteenlopende zorgsituaties. Je vindt het belangrijk dat de zorgvrager een goede lichamelijke verzorging krijgt, maar daarnaast wil je ook instaan voor zijn welzijn op sociaal en psychisch vlak.

Opleidingsverantwoordelijke Bram Mateusen Tel: 014 202020 bram.mateusen@sintlutgardis.be

Wat zijn je toekomstmogelijkheden?

Na het 7de jaar zijn er nog tal van mogelijkheden. Werken:

 • zorgkundige in een wzc;
 • zorgkundige in een ziekenhuis;
 • zorgkundige in de thuiszorg;
 • begeleider in de buitenschoolse opvang;
 • kinderverzorgende in een kinderdagverblijf;
 • kinderverzorgende in een kleuterschool.

Studeren:

 • HBO5 verpleegkunde;
 • opvoeder jeugd en gehandicaptenzorg;
 • begeleider-animator;
 • kleuteronderwijs;
 • vroedkunde.
 

Waar heb je les?

ruime lokalen om de indirecte zorg te leren en in te oefenen
ingerichte lokalen om de directe zorg aan te leren
we besteden aandacht aan de jonge en oude zorgvrager
een geïntegreerd vaklokaal om de thuissituatie zo goed mogelijk na te bootsen

Wat onze leerlingen vertellen

In de video laten we leerlingen uit onze verzorgingsschool aan het woord. Ontdek wat hun ervaringen zijn van deze opleiding.

“We leren alle technieken op school, daarna gaan we naar rusthuizen en kinderdagverblijven om die technieken toe te passen en daarna volgt onze stage.” – Tibo Wouters

“Wij doen regelmatig projecten in rusthuizen en zo maken we mensen gelukkig.” – Lauren Verdonck

Wat oud-leerlingen vertellen

In deze video laten we oud-leerlingen uit onze verzorgingsschool aan het woord. Ontdek wat hun ervaringen waren in onze school.

“Je voelt je niet behandeld als een nummer. Ze nemen de tijd om uit te zoeken waar jouw talenten liggen.” – Lore Frederickx

“Ik heb nog steeds contact met sommige leerkrachten. Ik zou Sint-Lutgardis zeker aanbevelen, daar hoef je niet over te twijfelen.” – Chrissy Cauwenbergh