Maatschappij en welzijn

Korte beschrijving van de studierichting

Maatschappij en welzijn is een theoretisch-praktische studierichting in de dubbele finaliteit. In functie van zorg verlenen en begeleiding ontwikkel je een wetenschappelijke-theoretische basis m.b.t. gezondheidsbevordering, ontwikkelingspsychologie, (ped)agogisch handelen, communicatie, de mens en zijn plaats in de samenleving en fysiologie en anatomie. Op basis daarvan leer je, vanuit een holistische mensvisie en in een gezinscontext, zorg en begeleidingsactiviteiten uitvoeren met oog voor de wensen, behoeften, mogelijkheden en beperkingen van kinderen, jongeren en volwassenen.

Iets voor mij?

Heb je een brede interesse voor de mens, psychologie en samenleving? Dan is deze studierichting zeker iets voor jou! Je wil je graag verdiepen in de gezondheidszorg en de ontwikkeling van de mens. Je bent sociaal, communicatief en creatief ingesteld. Je hebt belangstelling voor wetenschap en om deze wetenschappelijke inzichten toe te passen in de praktijk. Zo heb je interesse om theoretische inzichten te verwerven rond psychologie, communicatie, gezondheid en het menselijke lichaam. Daarnaast ben je ook praktisch ingesteld. Je hebt interesse voor zorgverlening en begeleiding van mensen.

Wat zijn mijn toekomstmogelijkheden?   

Na de 2de graad kan je in de 3de graad verder studeren in de richting gezondheidszorg of opvoeding en begeleiding wat logische vervolgopleidingen zijn.

Nadien kan je gaan verder studeren in het hoger onderwijs, wat de focus is van deze opleiding. Je kan er ook voor kiezen om te gaan werken als verzorgende/ zorgkundige (na de studie gezondheidszorg) of als kinderbegeleider (na de studie opvoeding en begeleiding).

In het hoger onderwijs kan je gaan verder studeren in verschillende professionele bacheloropleidingen zoals pedagogie van het jonge kind, sociaal-agogisch werk, of onderwijs. Ook een graduaatsopleiding of beroepsgerichte se-n-se behoren tot de mogelijkheid.