In onze hotelschool kan je de opleiding Hotel (TSO) en Restaurant-keuken (BSO) volgen.
Hotel is een polyvalente studierichting die afgestudeerden toelaat diverse functies uit te voeren in de horecasector.
In de opleiding Restaurant en keuken word je voorbereid op het beroep van kok en kelner.
Eerste graad
Je kan vanaf het tweede jaar kiezen voor de basisoptie Voeding en Horeca. In deze basisoptie onderzoek je de eigenschappen van vaak gebruikte hulpmiddelen en grondstoffen in de voeding en de horeca. Je verwerft daarnaast inzicht in evenwichtige eerlijke en duurzame voeding en je maakt kennis met situaties waarin voeding en horeca een belangrijke rol spelen. Je leert hoe je allerlei activiteiten in de voeding en de horeca kan plannen, organiseren en uitvoeren. Je oefent ook je sociale en communicatieve vaardigheden in verschillende voedings- en horecasituaties.
Tweede graad
Horeca is een theoretisch-praktische richting in de dubbele finaliteit. Je verkent de verschillende activiteiten in keuken, restaurant en hotelwereld. Je verwerft basiskennis en basisvaardigheden binnen keuken, restaurant en onthaal van gasten. Je leert basisbereidingen klaar te maken met oog voor kwaliteit en creativiteit. Je verwerft hierbij inzicht in voedings- en menuleer. Wetenschappelijke inzichten zet je om in de praktijk. Vaktechnische handelingen, plannen en organiseren in de horecasector zijn hierbij belangrijk. Je besteedt tevens aandacht aan duurzaam en economisch handelen. Je leert de wetgeving van arbeids- en voedselveiligheid en je leeft deze ook na. In ons eigen didactisch restaurant en keuken, leer je gasten gastvrij te bedienen en communiceer je in Nederlands, Engels en Frans. Ook bedrijfseconomische onderwerpen zoals ondernemingsvormen, aan- en verkoopverrichtingen, betaling en inning en de principes van dubbel boekhouden komen aan bod.
Lessentabel 3de jaar
Lessentabel 4de jaar
Derde graad
In de derde graad word je voorbereid op het beroep van kok, kelner en hotelbediende. Je leert zelfstandig gerechten bereiden en bedienen, aangepaste dranken serveren bij de gerechten, gasten onthalen in het restaurant of het hotel tijdens diverse gelegenheden. Talen en communicatievaardigheden zijn essentieel in deze opleiding. Een kelner en hotelmedewerker moet zijn klanten immers vlot te woord kunnen staan en niet enkel in het Nederlands. Ook het beheer en de organisatie van een hotel- restaurant met zijn bedrijfseconomische aspecten zoals bedrijfsbeheer, aan- en verkoop, bedrijfsuitrusting… komen aan bod. Zo worden de leerlingen voorbereid op een zelfstandige en/of leidinggevende functie in de horecasector. Stages in hotels, congres- en seminariecentra, keukens en restaurants laten je de verschillende aspecten van het toekomstige beroepsleven ervaren. We kunnen garanderen dat een uitstekende begeleiding je verder op weg helpt om keuzes te maken.
Lessentabel 5de jaar Lessentabel 6de jaar
Eerste graad
Je kan vanaf het tweede jaar kiezen voor de basisoptie Voeding en Horeca. In deze basisoptie verken je de eigenschappen van vaak gebruikte hulpmiddelen en grondstoffen in de voeding en de horeca. Verder leer je ook hoe je specifieke basistechnieken in de keuken of het restaurant toepast. Je verwerft daarnaast inzicht in evenwichtige, eerlijke en duurzame voeding. We leren je ook hoe je sociaal en communicatief vaardig wordt in verschillende voedings- en horecasituaties. Je belangstelling voor een specifieke beroepsopleiding in de voedings- en horecasector zal tijdens de opleiding nog duidelijker worden.
Tweede graad
Restaurant en keuken is een praktische richting in de arbeidsmarktfinaliteit. Je verkent activiteiten in keuken en restaurant op vlak van uitbatingsvormen, grondstoffen en materieel. Je verwerft basiskennis en basisvaardigheden binnen keuken en restaurant. Je hebt daarbij aandacht voor voedingswaarde en gezondheid, economisch en duurzaam handelen. Je oefent in gasten gastvrij bedienen en communiceren in het Nederlands, Engels en Frans.
Lessentabel 3de jaar Lessentabel 4de jaar
Derde graad
De afgestudeerde van de derde graad kan onder supervisie van een leidinggevende complexe taken uitvoeren in de voorbereiding, bereiding, versnijding, bediening van dranken en gerechten en in de omgang met klanten. In de keuken gaat de aandacht vooral naar verfijnde gastronomie. De leerling verwerft bovendien de regels van hygiëne, gezondheid, veiligheid en milieu en van prijsbewust handelen. In de bediening staat stijlvol onthaal in de focus: gasten begeleiden en zorgen voor een charmante, attentvolle en discrete bediening in keurig Nederlands en in twee vreemde talen (Frans en Engels). Door de vele praktijkuren en stages leer je snel en efficiënt werken, stress beheersen en problemen oplossen wanneer ze zich voordoen. Heel wat projecten en navormingen zijn ondersteunend om de nodige competenties te behalen.
Lessentabel 5de jaar  Lessentabel 6de jaar
Specialisatiejaar
In het 7de specialisatiejaar kan je jezelf vervolmaken met Gemeenschapsrestauratie of Specialiteitenrestaurant.
Lessentabel Gemeenschapsrestauratie Lessentabel Specialiteitenrestaurant
Opleidingsverantwoordelijke
Peter Rademakers
Tel: 014 202020
peter.rademakers@sintlutgardis.be
Direct werk
Deze opleiding biedt sterke garanties om meteen aan de slag te gaan in het brede gamma van mogelijkheden binnen de horecasector.
Verder studeren
• 7de specialisatiejaar binnen het studiegebied vb. Specialiteitenrestaurant, Gemeenschapsrestauratie, …
• 7de voorbereidende jaar (algemeen)
• Se-n-Se binnen het studiegebied vb. Butler-Intendant, Hotelbeheer, Assistent voedingsindustrie, …
• HBO5 vb. Hotel- en cateringmanagement
• PBA Hotelmanagement, Agro- en Biotechnologie: Voedingsmiddelentechnologie, Secundair onderwijs: Voeding-verzorging, Voedings- en dieetkunde
Direct werk
Deze opleiding biedt sterke garanties om meteen aan de slag te gaan in het brede gamma van mogelijkheden binnen de horecasector.
Verder studeren
• 7de specialisatiejaar binnen het studiegebied vb. Specialiteitenrestaurant, Gemeenschapsrestauratie, …
• 7de voorbereidende jaar (algemeen)
Na het behalen van diploma secundair onderwijs
• Se-n-Se binnen het studiegebied vb. Butler-Intendant, Hotelbeheer, Assistent voedingsindustrie, …
• HBO5 vb. Hotel- en cateringmanagement
• PBA Hotelmanagement, Agro- en Biotechnologie: Voedingsmiddelentechnologie, Secundair onderwijs: Voeding-verzorging, Voedings- en dieetkunde
werken met professionele apparatuur
doorgeefruimte in de restaurantkeuken
mooi ingericht restaurant
4 perfect uitgeruste keukens
We laten enkele leerlingen uit onze hotelschool aan het woord. Ontdek wat hun ervaringen zijn van deze opleiding.
“Ik vind het positief dat we onze menu’s voor de praktijkdagen zelf mogen samenstellen zodat we de smaakcombinaties en seizoensproducten leren kennen.” – Cayley Czapka
“Tijdens onze stages kunnen we ervaring opdoen in restaurants van topniveau.” – Laura Blommé
In deze video laten we oud-leerlingen uit onze hotelschool aan het woord. Ontdek wat hun ervaringen waren in onze school.
“Wil je in een keuken of een zaal werken? Kom dan naar Sint-Lutgardis want deze hotelschool is een topper!” – Bo Stevens
“Ik zou de hotelschool zeker aanbevelen. Het is voor mij een goede basis geweest om een eigen zaak te starten.” – Dirk Luyckx
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.