SintLutgardis_hotel

In onze hotelschool kan je de opleiding Hotel (TSO) en Restaurant-keuken (BSO) volgen.
Hotel is een polyvalente studierichting die afgestudeerden toelaat diverse functies uit te voeren in de horecasector.
In de opleiding Restaurant en keuken word je voorbereid op het beroep van kok en kelner.

Welk profiel heb je als leerling?

Opleiding Horeca (Dubbele Finaliteit) / Hotel (TSO)

 • Je wil graag samenwerken met collega’s, omgaan met klanten, je hulpvaardig opstellen.
 • Je schenkt de nodige aandacht aan veilig, hygiënisch en milieubewust handelen.
 • Je wil graag communiceren met anderen, ook in een andere taal.
 • Je bent creatief en hebt gevoel voor het esthetische.
 • Je kan vlot overweg met ICT.
 • Je vertoont interesse voor cultuur en in het bijzonder toeristische sector.
 • Je beschikt over voldoende werklust en uithoudingsvermogen.
 • Je hebt de nodige verantwoordelijkheidszin om planmatig en zelfstandig te werken.

Opleiding Restaurant en keuken (Arbeidsfinaliteit) / Restaurant en keuken (BSO)

 • Je wil graag met mensen omgaan op een gastvrije en stijlvolle wijze.
 • Je bent flexibel.
 • Je wil zorgen dat gasten in het restaurant op een correcte manier worden bediend.
 • Je wil graag een maaltijd voorbereiden en klaarmaken met een culinaire creatieve meerwaarde.
 • Je bent een teamspeler: als medewerker maar later evengoed als leidinggevende.
 • Je wil graag doorzetten om een doel te bereiken.
 • Je draagt zorg voor een veilige, milieubewuste en voedselveilige omgeving.
 • Je bent nauwkeurig en hebt aandacht voor administratie en registratie.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Horeca (Dubbele Finaliteit) / Hotel (TSO)

Eerste graad
Je kan vanaf het tweede jaar kiezen voor de basisoptie Voeding en Horeca. In deze basisoptie onderzoek je de eigenschappen van vaak gebruikte hulpmiddelen en grondstoffen in de voeding en de horeca. Je verwerft daarnaast inzicht in evenwichtige eerlijke en duurzame voeding en je maakt kennis met situaties waarin voeding en horeca een belangrijke rol spelen. Je leert hoe je allerlei activiteiten in de voeding en de horeca kan plannen, organiseren en uitvoeren. Je oefent ook je sociale en communicatieve vaardigheden in verschillende voedings- en horecasituaties.

 

Tweede graad
Horeca is een theoretisch-praktische richting in de dubbele finaliteit. Je verkent de verschillende activiteiten in keuken, restaurant en hotelwereld. Je verwerft basiskennis en basisvaardigheden binnen keuken, restaurant en onthaal van gasten. Je leert basisbereidingen klaar te maken met oog voor kwaliteit en creativiteit. Je verwerft hierbij inzicht in voedings- en menuleer. Wetenschappelijke inzichten zet je om in de praktijk. Vaktechnische handelingen, plannen en organiseren in de horecasector zijn hierbij belangrijk. Je besteedt tevens aandacht aan duurzaam en economisch handelen. Je leert de wetgeving van arbeids- en voedselveiligheid en je leeft deze ook na. In ons eigen didactisch restaurant en keuken, leer je gasten gastvrij te bedienen en communiceer je in Nederlands, Engels en Frans. Ook bedrijfseconomische onderwerpen zoals ondernemingsvormen, aan- en verkoopverrichtingen, betaling en inning en de principes van dubbel boekhouden komen aan bod.
Lessentabel 3de jaar Lessentabel 4de jaar

 

Derde graad
In de derde graad word je voorbereid op het beroep van kok, kelner en hotelbediende. Je leert zelfstandig gerechten bereiden en bedienen, aangepaste dranken serveren bij de gerechten, gasten onthalen in het restaurant of het hotel tijdens diverse gelegenheden. Talen en communicatievaardigheden zijn essentieel in deze opleiding. Een kelner en hotelmedewerker moet zijn klanten immers vlot te woord kunnen staan en niet enkel in het Nederlands. Ook het beheer en de organisatie van een hotel- restaurant met zijn bedrijfseconomische aspecten zoals bedrijfsbeheer, aan- en verkoop, bedrijfsuitrusting… komen aan bod. Zo worden de leerlingen voorbereid op een zelfstandige en/of leidinggevende functie in de horecasector. Stages in hotels, congres- en seminariecentra, keukens en restaurants laten je de verschillende aspecten van het toekomstige beroepsleven ervaren. We kunnen garanderen dat een uitstekende begeleiding je verder op weg helpt om keuzes te maken.

Lessentabel 5de jaar Lessentabel 6de jaar

 

Restaurant en keuken (Arbeidsfinaliteit) / Restaurant en keuken (BSO)

Eerste graad

Je kan vanaf het tweede jaar kiezen voor de basisoptie Voeding en Horeca. In deze basisoptie verken je de eigenschappen van vaak gebruikte hulpmiddelen en grondstoffen in de voeding en de horeca. Verder leer je ook hoe je specifieke basistechnieken in de keuken of het restaurant toepast. Je verwerft daarnaast inzicht in evenwichtige, eerlijke en duurzame voeding. We leren je ook hoe je sociaal en communicatief vaardig wordt in verschillende voedings- en horecasituaties. Je belangstelling voor een specifieke beroepsopleiding in de voedings- en horecasector zal tijdens de opleiding nog duidelijker worden.

 

Tweede graad

Restaurant en keuken is een praktische richting in de arbeidsmarktfinaliteit. Je verkent activiteiten in keuken en restaurant op vlak van uitbatingsvormen, grondstoffen en materieel. Je verwerft basiskennis en basisvaardigheden binnen keuken en restaurant. Je hebt daarbij aandacht voor voedingswaarde en gezondheid, economisch en duurzaam handelen. Je oefent in gasten gastvrij bedienen en communiceren in het Nederlands, Engels en Frans.

Lessentabel 3de jaar Lessentabel 4de jaar

 

Derde graad

De afgestudeerde van de derde graad kan onder supervisie van een leidinggevende complexe taken uitvoeren in de voorbereiding, bereiding, versnijding, bediening van dranken en gerechten en in de omgang met klanten. In de keuken gaat de aandacht vooral naar verfijnde gastronomie. De leerling verwerft bovendien de regels van hygiëne, gezondheid, veiligheid en milieu en van prijsbewust handelen. In de bediening staat stijlvol onthaal in de focus: gasten begeleiden en zorgen voor een charmante, attentvolle en discrete bediening in keurig Nederlands en in twee vreemde talen (Frans en Engels). Door de vele praktijkuren en stages leer je snel en efficiënt werken, stress beheersen en problemen oplossen wanneer ze zich voordoen. Heel wat projecten en navormingen zijn ondersteunend om de nodige competenties te behalen.

Lessentabel 5de jaar   Lessentabel 6de jaar

 

Specialisatiejaar
In het 7de specialisatiejaar kan je jezelf vervolmaken met Gemeenschapsrestauratie of Specialiteitenrestaurant.

Lessentabel Gemeenschapsrestauratie Lessentabel Specialiteitenrestaurant

Opleidingsverantwoordelijke

Peter Rademakers
Tel: 014 202020
peter.rademakers@sintlutgardis.be

Wat zijn je toekomstmogelijkheden?

Horeca / Hotel

Direct werk

Deze opleiding biedt sterke garanties om meteen aan de slag te gaan in het brede gamma van mogelijkheden binnen de horecasector.

Verder studeren

• 7de specialisatiejaar binnen het studiegebied vb. Specialiteitenrestaurant, Gemeenschapsrestauratie, …
• 7de voorbereidende jaar (algemeen)
• Se-n-Se binnen het studiegebied vb. Butler-Intendant, Hotelbeheer, Assistent voedingsindustrie, …
• HBO5 vb. Hotel- en cateringmanagement
• PBA Hotelmanagement, Agro- en Biotechnologie: Voedingsmiddelentechnologie, Secundair onderwijs: Voeding-verzorging, Voedings- en dieetkunde

Restaurant en keuken

Direct werk

Deze opleiding biedt sterke garanties om meteen aan de slag te gaan in het brede gamma van mogelijkheden binnen de horecasector.

Verder studeren

• 7de specialisatiejaar binnen het studiegebied vb. Specialiteitenrestaurant, Gemeenschapsrestauratie, …
• 7de voorbereidende jaar (algemeen)

Na het behalen van diploma secundair onderwijs

• Se-n-Se binnen het studiegebied vb. Butler-Intendant, Hotelbeheer, Assistent voedingsindustrie, …
• HBO5 vb. Hotel- en cateringmanagement
• PBA Hotelmanagement, Agro- en Biotechnologie: Voedingsmiddelentechnologie, Secundair onderwijs: Voeding-verzorging, Voedings- en dieetkunde

Waar heb je les?

werken met professionele apparatuur

doorgeefruimte in de restaurantkeuken

mooi ingericht restaurant

4 perfect uitgeruste keukens

Wat onze leerlingen vertellen

We laten enkele leerlingen uit onze hotelschool aan het woord. Ontdek wat hun ervaringen zijn van deze opleiding.

“Ik vind het positief dat we onze menu’s voor de praktijkdagen zelf mogen samenstellen zodat we de smaakcombinaties en seizoensproducten leren kennen.” – Cayley Czapka

“Tijdens onze stages kunnen we ervaring opdoen in restaurants van topniveau.” – Laura Blommé

Wat oud-leerlingen vertellen

In deze video laten we oud-leerlingen uit onze hotelschool aan het woord. Ontdek wat hun ervaringen waren in onze school.

“Wil je in een keuken of een zaal werken? Kom dan naar Sint-Lutgardis want deze hotelschool is een topper!” – Bo Stevens

“Ik zou de hotelschool zeker aanbevelen. Het is voor mij een goede basis geweest om een eigen zaak te starten.” – Dirk Luyckx