Je wil graag samenwerken met collega’s, omgaan met klanten, je hulpvaardig opstellen.
Je schenkt de nodige aandacht aan veilig, hygiënisch en milieubewust handelen.
Je wil graag communiceren met anderen, ook in een andere taal.
Je bent creatief en hebt gevoel voor het esthetische.
Je kan vlot overweg met ICT.
Je vertoont interesse voor cultuur en in het bijzonder toeristische sector.
Je beschikt over voldoende werklust en uithoudingsvermogen.
Je hebt de nodige verantwoordelijkheidszin om planmatig en zelfstandig te werken.

Hoe ziet onze opleiding eruit?

Eerste graad
Je kan vanaf het tweede jaar kiezen voor de basisoptie Voeding en Horeca. In deze basisoptie onderzoek je de eigenschappen van vaak gebruikte hulpmiddelen en grondstoffen in de voeding en de horeca. Je verwerft daarnaast inzicht in evenwichtige eerlijke en duurzame voeding en je maakt kennis met situaties waarin voeding en horeca een belangrijke rol spelen. Je leert hoe je allerlei activiteiten in de voeding en de horeca kan plannen, organiseren en uitvoeren. Je oefent ook je sociale en communicatieve vaardigheden in verschillende voedings- en horecasituaties.

Tweede graad
Horeca is een theoretisch-praktische richting in de dubbele finaliteit. Je verkent de verschillende activiteiten in keuken, restaurant en hotelwereld. Je verwerft basiskennis en basisvaardigheden binnen keuken, restaurant en onthaal van gasten. Je leert basisbereidingen klaar te maken met oog voor kwaliteit en creativiteit. Je verwerft hierbij inzicht in voedings- en menuleer. Wetenschappelijke inzichten zet je om in de praktijk. Vaktechnische handelingen, plannen en organiseren in de horecasector zijn hierbij belangrijk. Je besteedt tevens aandacht aan duurzaam en economisch handelen. Je leert de wetgeving van arbeids- en voedselveiligheid en je leeft deze ook na. In ons eigen didactisch restaurant en keuken, leer je gasten gastvrij te bedienen en communiceer je in Nederlands, Engels en Frans. Ook bedrijfseconomische onderwerpen zoals ondernemingsvormen, aan- en verkoopverrichtingen, betaling en inning en de principes van dubbel boekhouden komen aan bod.

Derde graad
In de derde graad word je voorbereid op het beroep van kok, kelner en hotelbediende. Je leert zelfstandig gerechten bereiden en bedienen, aangepaste dranken serveren bij de gerechten, gasten onthalen in het restaurant of het hotel tijdens diverse gelegenheden. Talen en communicatievaardigheden zijn essentieel in deze opleiding. Een kelner en hotelmedewerker moet zijn klanten immers vlot te woord kunnen staan en niet enkel in het Nederlands. Ook het beheer en de organisatie van een hotel- restaurant met zijn bedrijfseconomische aspecten zoals bedrijfsbeheer, aan- en verkoop, bedrijfsuitrusting… komen aan bod. Zo worden de leerlingen voorbereid op een zelfstandige en/of leidinggevende functie in de horecasector. Stages in hotels, congres- en seminariecentra, keukens en restaurants laten je de verschillende aspecten van het toekomstige beroepsleven ervaren. We kunnen garanderen dat een uitstekende begeleiding je verder op weg helpt om keuzes te maken.

Opleidingsverantwoordelijke

Stijn Van Dun
Tel: 014 202020
stijn.vandun@sintlutgardis.be

Wat zijn je toekomstmogelijkheden?

Direct werk
Deze opleiding biedt sterke garanties om meteen aan de slag te gaan in het brede gamma van mogelijkheden binnen de horecasector.

Verder studeren
• 7de specialisatiejaar binnen het studiegebied vb. Specialiteitenrestaurant, Gemeenschapsrestauratie, …
• 7de voorbereidende jaar (algemeen)
• Se-n-Se binnen het studiegebied vb. Butler-Intendant, Hotelbeheer, Assistent voedingsindustrie, …
• HBO5 vb. Hotel- en cateringmanagement
• PBA Hotelmanagement, Agro- en Biotechnologie: Voedingsmiddelentechnologie, Secundair onderwijs: Voeding-verzorging, Voedings- en dieetkunde

Waar heb je les?

werken met professionele apparatuur

doorgeefruimte in de restaurantkeuken

mooi ingericht restaurant

4 perfect uitgeruste keukens

Scroll naar boven