Horeca

Korte beschrijving van de studierichting

Horeca is een theoretisch-praktische richting in de dubbele finaliteit. Je verkent de verschillende activiteiten in keuken, restaurant en hotelwereld. Je verwerft basiskennis en basisvaardigheden binnen keuken, restaurant en onthaal van gasten. Je leert basisbereidingen klaar te maken met oog voor kwaliteit en creativiteit. Je verwerft hierbij inzicht in voedings- en menuleer. Wetenschappelijke inzichten zet je om in de praktijk. Vaktechnische handelingen, plannen en organiseren in de horecasector zijn hierbij belangrijk. Je besteedt tevens aandacht aan duurzaam en economisch handelen. Je leert de wetgeving van arbeids- en voedselveiligheid en je leeft deze ook na. In ons eigen didactisch restaurant en keuken, leer je gasten gastvrij te bedienen en communiceer je in Nederlands, Engels en Frans. Ook bedrijfseconomische onderwerpen zoals ondernemingsvormen, aan- en verkoopverrichtingen, betaling en inning en de principes van dubbel boekhouden komen aan bod.

Iets voor mij?

Heb je een brede interesse in horeca en voedingsleer? Dan is deze studierichting zeker iets voor jou! Je hebt ook belangstelling voor wetenschap en om deze wetenschappelijke inzichten toe te passen in de praktijk. Zo heb je interesse om theoretische inzichten te verwerven rond voedings- en menuleer, economie, communicatie en natuurwetenschappen. Daarnaast wil je graag praktische vaardigheden aanleren. Je hebt interesse om praktisch en creatief aan de slag te gaan met voeding. Je bent ook communicatief, creatief en sociaal ingesteld.

Wat zijn mijn toekomstmogelijkheden?

Na de 2de graad kan je in de 3de graad verder studeren in de richting horeca, wat een logische vervolgopleiding is.

Nadien kan je gaan verder studeren in het hoger onderwijs, wat de focus is van deze opleiding. Je kan er ook voor kiezen om te gaan werken. Je behaalt immers aan het einde van de opleiding de beroepskwalificatie van kelner en kok.

In het hoger onderwijs kan je gaan verder studeren in verschillende professionele bacheloropleidingen zoals hotelmanagement, bedrijfskunde, handelswetenschap of onderwijs. Ook een graduaatsopleiding of beroepsgerichte se-n-se behoren tot de mogelijkheid.