Alle zevendejaars bezochten concentratiekampen in Duitsland: “Het was echt heel aangrijpend”

Al onze zevendejaars gingen 3 dagen naar Duitsland met één belangrijk doel: herinneringseducatie. Ze brachten een bezoek aan twee concentratiekampen en dat liet toch een indruk na.

Op het programma stonden een bezoek aan de steden Keulen en Weimar en een rondleiding in de concentratiekampen Mittelbau-Dora en Buchenwald.

“Ik vond het echt wel de moeite”, opent Lotte. “In Dora vond ik de tunnels en het crematorium echt pakkend en Buchenwald was zelfs nog aangrijpender, vooral dan het monument ter nagedachtenis van de duizenden slachtoffers dat voortdurend op lichaamstemperatuur wordt gehouden.”

Unieke kans

Voor heel wat leerlingen was het bezoek een levensles. “Het is gewoonweg schokerend in welke omstandigheden mensen in die kampen moesten leven. Deze studiereis was een unieke kans om dit te zien en nu heb ik er een goed beeld van gekregen”, aldus Lotte.

“Er zijn gewoon geen woorden voor”, vervolgt Celine. “Als je denkt hoe het er in de kampen aan toeging. Het is echt vreemd en angstaanjagend om je voor te stellen hoe het is geweest. Ik vind het goed dat we hier met de school naartoe zijn geweest.”

[alpine-phototile-for-flickr src=”set” uid=”97054631@N07″ sid=”72157680180899793″ imgl=”fancybox” style=”cascade” col=”3″ size=”240″ num=”30″ shadow=”1″ highlight=”1″ curve=”1″ align=”center” max=”100″ nocredit=”1″]

Comments are closed.